Home » Политика » Миков: Вартоломей е недостоен! Орденът му е връчен незаконно!

Миков: Вартоломей е недостоен! Орденът му е връчен незаконно!

михаил миков
Определено Вартоломей разбуни страстите не само сред гражданите, но и сред политиците!

Лидерът на БСП скочи много яростно срещу Даниел Митов, който е препоръчал да се даде най-високата степен на отличие на вселенския патриарх Вартоломей. Според Михаил Миков, връченият орден на Вартоломей трябва да се обяви за незаконен. На какво основание и по какъв ред е бил връчен въпросният орден „Стара планина“. Първоначалното предложение дошло от Стефан Воденичаров, който е шеф на БАН. От Министерски съвет за препратили предложението към Министерството на културата, което го предало на Митов. Самият орден бил законен, казва външният ни министър, защото по закон на чуждестранни граждани може да се връчва това отличие, ако са предложени от него.

Митов разбира се си беше подготвил списък със заслуги на Вартоломей, за да се аргументира. Той бил най-зеленият патриарх, грижел се за природата. Разбира се, никой не е знаел за намеренията на Вартоломей да иска български ценности и да ги прави обект на сделки. Външно министерство се разграничава от неговите искания и думи. Михаил Миков обаче не беше доволен от отговора на министъра, направо се запали. Миков попита как външното министерство не е разбрало, че заслужилият Вартоломей всъщност е забранил да се проповядва на български език в църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин. Той дори поискал премахването на паметника на Екзарх Антим I.

Според Мишо Миков, Вартоломей е недостоен да бъде удостоен с този български орден. Миков обясни и защо връчването е напълно незаконно. Макар и по предложение на външния министър да може да се връчи на чуждестранно лице, това трябва да стане само с решение на Народното събрание или Министерския съвет. Миков определи Вартоломей като турски гражданин, който няма никакво право да се меси в отношенията на България и Гърция.

loading...

Вашият коментар